maanantai 4. maaliskuuta 2019

Sattuman kauppaako

vai harkittua toimintaa? Kohtalo vai luonnonlaki? Ehkä kaikkea niitä, ilman selityksiä, sattumat kuuluvat inhimilliseen elämään. Lähes kaksisataa vuotta sitten syntynyt tiedemies, mikrobiologi Louis Pasteur totesi aikanaan: "sattuma suosii valmistautunutta mieltä" . Sillä on siis osuutensa myös tieteessä.


Tarinoihin  sattumat, elämän odottamattomat ja dramaattiset käänteet, sekä joskus myös erilaiset onnenkantamoiset, ovat tietenkin aina kuuluneet. Ja koska tarinankerronta on elämäni keskeisiä sisältöjä, niin luonnollisesti sopivat sattumat kulkevat sinä mukana.

Elly tuli talliin 

ja sen tarinan aloitus tapahtui reilu vuosi sitten. Tai ehkäpä puolitoista vuotta sitten Alpo tallissa mietti ääneen, kuinka meillä enää on vain yksi quarterhevonen. Ja siitä se ajatus sitten lähti, kuten tavataan sanoa. Ja heti ihan laukalle. Nyt tuntuu, että tuli nostettua oikea laukka. 

Martin kanssa rupateltiin heti joulukuussa syntyjä syviä.
Ei ollut sattumaa Martin valinta kantavan tamman tarhakumppaniksi.
Martille on luvattu, että se pääsee riekkumaan poikaporukkaan heti, kun tilanne hieman etenee. 
Juuri ennen joulua teimme Ellun kanssa vaiheikkaan reissun Ruotsin Piitimeen noin vuorokaudessa ja haimme tamman tänne Luostolaan. Kaupat siitä tehtiin vuosi sitten helmikuussa. Toukokuussa 2018 se varsoi entiselle omistajalleen neljännen varsan Docs Leaguerista, josta on nytkin kantavana. 

Joskus elämän mutkissa tulee kauneutta vastaan enemmän kuin saattaa arvata.
Ellyn myynti-ilmoituksessa edellisenä talvena siitä itsestään ei ollut kuvaa, oli sukutaulu ja kuva Docista. Löysin sitten netistä myyntivideon, joka siitä oli tehty Amerikassa kymmenen vuotta sitten, siinäkin sillä on varsa alla. Aikuisen hevosen rakenne säilyy samanlaisena  ja se tuolta videolta näkyi. Otin videosta kuvakaappauksia ja hengittelin syvään.

Sitten upposin sukuun. Myös hevosmaailmassa suuret legendat jäävät elämään ja niiden tarinat jatkuvat. Luin Ellyn isänisästä, joka eli 33-vuotiaaksi ja se nimettiin AQHA:n Hall of Fameen kaksi vuotta kuolemansa jälkeen vuonna 2004. The Invester tunnettiin pleasure ja halter- hevosena, mutta uransa aikana se ansaitsi pisteitä myös cuttingissa ja reiningissä.

Ellyn tulevalle omistajalle tarjottiin mahdollisuutta ostaa se astutettuna Docilla, ja sen tiedot olivat tuntuneet sopivilta jo alusta saakka. Terve, vielä myöhemmälläkin iällä esiintynyt ori, joka oli jo jättänyt käyttökelpoisia jälkeläisiä.


Hevosen rakenne, luonne ja suku merkitsevät käyttöön tulevan harrastehevosen osalta aivan yhtä suurta osaa kuin kilpahevosta etsiessä. Kuvakaappauksessa näkyvät hyvä ja selkeä säkä, tasapainoinen ylälinja, hyvät kulmat ja jalkojen asennot. Se on ratsastettu ja se on varsonut. Ellystä ja Docista olevat neljä jälkeläistä Ruotsissa on omistajalla tarkoitus kouluttaa opetuskäyttöön. Ei kai tämä voi muuta olla kuin hyvää sattumaa, johon mieli on valmistautunut?

Kaikkia edellämainittuja asioita miettiessäni, tunsin samaa lämmintä tunnetta kuin joskus yli 20 vuotta sitten tutustuessani lännenratsastukseen ja nähdessäni elämäni ensimmäiset quarterhevoset.

Elly syö hyvin, juo hyvin, käyttäytyy hyvin.
Ja samalla siinä on särmää, jolla se kertoo olevansa hevonen.
Taittuva talvi
alkaa olla loppusuoralla. Ensin tuntui ettei sitä tulekaan, kun vielä jouluna metsässä näkyi paikoitellen kanervikkoa vähäisen lumen alta. Ratsastustauko piteni, kenttä oli ja pysyi kovana. Jossain vaiheessa lunta tuli aina kerralla paljon ja välillä oli kunnon pakkasjaksoja. Epävakaus ja nopeat säänvaihtelut ovat olleet kuluneesta talvesta mieleen jääneitä asioita.

Aamukävelyt sydäntalvella ovat ulottuneet vain lähimetsään. Nyt lunta on niin paljon, että
täytyy tulla joko hankikelit, liikkua lumikengillä tai odottaa että kaikki lumi sulaa. 
Tarhamuutoksia 


Viime vuoden puolella Alpo purki pois toistakymmentä vuotta vanhan pyöröaitauksen ja rakensi tilalle uuden jaloittelutarhan. Meillä hevoset ovat asuneet enimmäkseen suuremmissa sekalaumoissa. Siellä sitten voi joskus sattua isompiakin havereita, niitä onnettomia sattumia, kuten on joskus myös meillä käynyt. Nyt varauduimme uuden hevosen tuloon, muuttamalla ainakin talven ajaksi tarhauksia. Ei missään mielessä ideaali ratkaisu, mutta tietoista vaikuttamista riskien vähentämiseksi. 

Elsa ja Limbo nyt kahdestaan omassa tarhassa

Limbo ehti reen eteen vain muutaman kerran talven aikana. Tai Limbo olisi
ehtinyt useamminkin, Alpolla on pitänyt kiireempää. 
Pätkä ja Pitkä kahdestaan.
Pätkä kuukauden päästä 26-v ja Pitkäkin kesäkuussa 22-v.
Vähän lumen aikaan pakkanen tuntui purevalta
Martti ja Elly ulkoilevat omassa tarhassaan.
Kuvasta näkee, että suotta ei ole Martilla korkonimi "Pikku-Martti" käytössä. 
Lämmintä aikaa kohti

kunhan lumi sulaa. Kentältä on aurattu kaikki lumi nyt pois, vaan ei se vielä ihan hiekallakaan ole. Pakkaspäivien aurinko lämmittää kuitekin jo muutaman tunnin. 


Martti katsoo Ellua.
Hevosen mieli ja ihmisen kieli vai oliko se toisin päin ...
Heijaa Martti!

Täältä tullaan erikseen ja 
ja yhdessä 😅 !
Ruuna voimistelee


Tasapainoista odotusta


koska onneksi täällä on tämä Martti, joka on paljon mittojaan suurempi hevonen. Elly saa rauhassa voida paksusti ja kasvattaa varsaa mahassaan. 
Luottavaisin mielin mennään kohti alkukesää...


... ulkona ja sisällä.

Ei se ole sattumaa mille kyljelle sitä asettuu nukkumaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti