sunnuntai 5. elokuuta 2018

Elokuun matkassa

meillekin hiipivät hämärtyvät yöt. Tosin tällä hetkellä päivän pituus on vielä lähes 19 tuntia, joten pimeää ei tietenkään ole. 
Heinäkuu vietettiin valossa eli  auringon paahtaessa lähes yötä päivää. Kuumuuden myötä päiväsaikaan kiusana olivat paarmat ja hevoset viettivätkin käytännössä heinäkuun kolme viimeistä viikkoa päivät sisällä ja yöt ulkona. Me ratsastajatkin hyydyimme ensimmäisen viikon jälkeen.

Heinäkuun alkupäivinä illat olivat ihanteellisia ratsastukseen.
Lämpöä ja auringonvaloa, ei hyttysiä, paarmoja tai muitakaan pistiäisiä. 

Vihreää lepoa

eli kuivasta ajanjaksosta huolimatta, kesä on edennyt kuten kuuluukin. Paljon yhtäaikaa kukkivia kasveja: joku ajallaan ja joku ehkä etuajassa. Erilaisia hyönteisiä, surviaisia, perhosia ja muita siivekkäitä. Monennäköisiä kuoriaisia ja muita mönkijöitä, joten ravintoketjussa lienee ollut monelle aika runsaasti ruokaa. Pikkulintujen - västäräkkien, tiaisten, kirjosieppojen ja joidenkin tuntemattomienkin pesintä näyttää ainakin kodin lähistöllä onnistuneen hyvin. Mieltä lämmittää ja rinnassa läikähtää, kun saa nähdä pääskynpoikien onnistuneet pesistä lähdöt vuosi toisensa jälkeen. 

Pätkä korkkaa laidunkauden, se kuuluu vapaaherrattaren etuoikeuksiin.
Takana Lisan kummulla  kukat innostuivat kasvamaan.
Paksuille hieman laihempaa laidunta alkuun
Pätkä viihtyy poikien kanssa
Lisan kumpu kukkii

Ruotsinmaalla

kesä tuntui ihan yhtä kuumalta kuin kotonakin. Mutta onhan se kuitenkin aina ihan erilaista kun saa vieraana olla. Edellisenä kesänä vastaavaan aikaa osallistuimme Jean-Luc Cornillen klinikkaan katsojina ja tämä kesänä Ellu otti Martin mukaan ja osallistui sen kanssa ratsukkona kolmen päivän ajan kurssille.
Martille ulkomaan matka oli ensimmäinen ja samalla myös sen elämän toinen pidempi kuljetus yksin. Se on kuitenkin luottavainen ja jotain samaa kieltä ne Ellun kanssa tuntuivat puhuvan, joten reissussa ei ollut ongelmia. 

Poika varjoisalla kujalla Pohjois-Ruotsin auringossa
Minusta Ruotsissa näyttää just tältä: ruoho on vihreää, taivas on sininen ja hevoset kiiltäviä 
Klinikka on mielenkiintoinen myös katsojille: se sisältää joka päivä kahden tunnin intensiivisen luennon hevosen biomekaniikan eri aihealueista. Aiheista JLC:lla ei ole puutetta, lisäksi hänen pitkän ja laajan hevoselämänkokemuksensa myötä, myös tarinavarasto tuntuu ehtymättömältä. 

Luentojen jälkeen pääsee seuraamaan läheltä JLC:n työskentelyä erilaisten ratsukoiden parissa, vähintään kahdeksan tunnin ajan päivässä. Lähestymistapa on tinkimätön: hevosen terveys ja hyvinvointi edellä samalla muistaen, miten suostuvaisten eläinten kanssa olemme tekemisessä. Oli hienoa nähdä, kuinka hän jonkun aikaa ratsukkoa seurattuaan, pystyi näkemään sen hetkisen tilanteen, mahdolliset ongelmat tai heikot kohdat - ja antamaan harjoitusten kautta asiaan apuja. 

Horse connecting people... 

Ja onhan siellä Ruotsissa paljon muutakin
Jo keväällä tuli kylvettyä pieniä ajatuksen siemeniä kaipaamistamme quarterhevosista. Ja kun tässä iässä jo ollaan, niin suunnitelmat ovat todellisia pitkän tähtäyksen sunnitelmia - nythän ei ole enää kiire minnekään. Jotta elämä jatkuisi, niin sitä haluaa vielä nähdä ja kokea uutta elämää.

Keski-Ruotsista löytyi silmää miellyttävä, kantava tamma, joka olisi syntyvän varsan vieroituksen jälkeen haettavissa uuteen kotiin. Ja suunnitelmaan kuului astutus eli toiveena tuoda samalla kaksi hevosta: siis kantava tamma. Kaupat Ellystä tehtiin maaliskuussa. Sitten piti odottaa toukokuuhun, että se varsoisi ja kaikki olisi hyvin.
Elly in America
Kuvakaappaus  myyntivideolta vuodelta 2009
Toukokuisena sunnuntaina se varsoi tottuneesti vaalean tammavarsan, tälle omistajalle jo neljännen samasta oriista. No sitten piti odottaa, että se muutaman viikon kuluttua matkustaisi varsan kanssa siittolaan, jälleen saman oriin luokse. 
Maalis-toukokuun välisen ajan minä luin quartereiden suvuista kuin jännityskertomuksia.  Kuten mm. Ellyn isän isästä, legendaarisesta Investeristä. Tuo 33-vuotiaaksi elänyt ori nimettiin AQHAn Hall of Fame'en vuonna 2004. Tai Ellyn emästä, joka on A Major Leaguerin täyssisar. Elly itse on varsonut Ruotsin lisäksi myös syntymämaassaan. 

Elly i Sverige
Kuva kesältä 2016, varsan kanssa laitumella
Toissa kesänä laitumella
Tulevan varsan isäori on meille mieluisa eli Docs Leaguer, kestävä ja järkevä, suoritusjälkeläisiä jättänyt terve ja hyväluonteinen ori. Heinäkuun viimeisenä päivänä tuli kuva ultrasta - siellä se näkyy - varsan alku 💜

Ja nyt sitten odotetaan, että kaikki menisi hyvin ja pääsisimme hakemaan loppuvuodesta Ellyn kasvavine varsoineen loppuelämän kotiin tänne Lappiin. Ja siinähän se elämä sitten taas jatkuu. 

Lapin kesää 
moititaan lyhyeksi ja joskus mieltäkin apeuttavaksi. Kun kaikki kuulemma kukkiikin niin nopeasti. 
Mutta millä tavalla kaikki kukkii? Tietysti vahvasti, vaikka läpi harmaan kiven! 

Kaikki on mahdollista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti