sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Lajien välisestä ystävyydestä

Kaikki eläimet syntyvät tasavertaisin oikeuksin elämään ja olemassaoloon. Kaikki eläimet ansaitsevat ihmiseltä arvonantoa ja elämää kunnioittavaa kohtelua.
Elsa ja Vissitär 16.5.2008
Perinteisesti ihmisen läheisyydessä elävien eläinlajien yksilöillä on oikeus syntyä ja kehittyä oman lajinsa elämänrytmin mukaan.
Martti ja Hiiri 5.5.2008
Ihmisen velvollisuus on käyttää hyväkseen tietojaan eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ja kaikille eläimille kuuluu oikeus ihmisen huomion, hoivan ja suojelun saamiseen.

Ellu, Lisa, Doris 29.5.2008
(edellä olevat tekstit: Universal Declaration of Animal Rights, 1978).

Perheemme elämään hevoset ovat kuuluneet yli kolmen vuosikymmenen ajan. Ne ovat asuneet kanssamme samassa taloudessa, samassa pihapiirissä. Pihapiirit ovat vaihtuneet, mutta hevosia on niistä pois lähtenyt vain elämän päättyessä. Jokin pitää meillä yllä tätä lajien välistä yhteisöllisyyttä.

Kiihdytään ja viihdytään
Sylvi Kekkonen kirjoitti aikanaan, että "vain ne, jotka kiihtyvät samoista syistä, pystyvät ymmärtämään toisiaan".
Elsa ja Lisa. Tässä viihdytään.
Lisa, Pete ja Elsa. Tässä kiihdytään.
Ja aforismi tuntuu pitävän paikkansa.
Ilman tätä toista, kanssamme asuvaa lajia, emme olisi koskaan kohdanneet niitä ihmisiä, joiden kanssa jakaa niitä meille niin tärkeitä asioita. Ilman tätä toista lajia emme ehkä olisi löytäneet omaa laumaamme.
Yhdessä kokemiseen kuuluu viihtyminen ja kiihtyminen, ilo ja suru, oppiminen ja tiedon jakaminen, elämän alku ja loppu, syntyminen ja kuolema.

Vaihtuvat vuodet

Viimeisten kahden ja puolen vuoden sisällä olemme hyvästelleet seitsemän hevosystäväämme. Neljän lähtöön vaikuttivat omat päätöksemme hevosten elämän ehtoopuolella. Kolme on lähtenyt yllättäen, odottamatta. Kaikissa kipu sivaltaa koko ihmisen läpi, suru satuttaa.  Surevan ihmisen fysiikka ja psyyke asettuvat puolustustilaan.

Ehkä sitten jonain päivänä hengittäminen olisi helpompaa. Sinä päivänä aamulla herätessä ajatukset olisivat ohikiitävän hetken ajan kevyempiä.
Silloin yöllinen uni muuttuisi lämpimäksi muistoksi.
Silloin lumen alla olisi lämmin kesä, hiuksissa kevyt kesäinen tuuli.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti