torstai 2. helmikuuta 2012

Hyytävän kaunista

Taivaan rajalla
Ja julmetun kylmää. Sinnehän ne pakkaslukemat jysähti, - 30° C alemmalle puolelle. Tämä on tuttua meille, ja näillä leveyksillä näin kuuluukin olla, syvimmän talven aikaan. Se, kenen täällä sitten kuuluisi asua, onkin jo toinen tarina.

Lisää lämpöä
Hevonen on suurikokoinen eläin ja se pärjää suhteellisen hyvin kuivilla pakkaskeleillä. Tuuliset ja kosteat päivät ovat haastavampia, varsinkin jos hevosen karvapeite kastuu. Hevosen karvapeite paksuuntuu kylmän ajanjakson ajaksi.

Elsan etutukka
Kylmillä ilmoilla hevonen syö enemmän tuottaakseen lämpöä. Viileässä riittää kun se supistaa pintaverenkiertoa ja "pörhistää" karvansa, kylmemmässä sen täytyy jo pyrkiää estämään lämmönhukkaa. Lisätyn syömisen lisäksi  hevosten hengitystiheys voi hieman alentua lämmönhukan alentamiseksi.
Evoluution seurauksena eri hevostyypit ovat sopeutuneet
eri ilmasto-olosuhteisiin. Kylmäveriset ja ponit kestävät paremmin
kylmää (Elsa, Daniela) ja Pete tässä uhmaakin evoluutioteoriaa.
Daniela ei hukkaa lämpöä eikä ruokaa
Laumassa on lämpöä
Lämmöntuottoa hevoset pyrkivät lisäämään syömällä enemmän, liikkumalla vähemmän ja lepäämällä ryhmässä toisiaan lämmittäen. Ei siis ole mitenkään erikoista nähdä koko laumaa asettuneena kylki kyljessä syömään heinäpaalun äärelle.



Sisältä ulos ja ulkoa sisään
Pakkasesta huolimatta hevoset viihtyvät ulkona. Jos niitä menee ottamaan sisälle paljoa tavanomaista aikaisemmin, niin jokaisen joutuu käymään hakemassa heiniltä erikseen. Tallissa hevoset tuottavat lämpöä sen verran, että vedet pysyvät sulana. Toki nurkat ovat kuurassa ja ikkunat jäässä kun mittari on useita päiviä näinkin alhaalla.
Paikallinen kyläseppä teki tallin ikkunoihin direktiivien
mukaiset kalterit 10 vuotta sitten. Jääkukat koristavat ikkunoita näillä pakkasilla.
Kevättä kohti
Mennään vääjäämättä. Ihanaa!

Aurinko jo melkein lämmittää...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti