maanantai 14. marraskuuta 2011

Sadan vuoden juttuja

Nyt on taas yksi sadan vuoden ennätys mennyt rikki. Sodankylässä on kirjattu säähavaintoja Ilmatieteen laitoksella jo yli sata vuotta ja koskaan sinä aikana ei ensilumi ole ollut näin myöhässä. 

14.11.2011
Omaan tähänastiseen elämään mahtuu toinenkin säätilaan liittyvä sadan vuoden ennätys, nimittäin vuosisadan kylmin päivä. Tammikuussa 1999 mitattiin Kittilän Pokassa -51,5 ° C. En tiedä paljonko virallinen luku silloin oli Sodankylässä, meillä kotona mittari oli kuitenkin jämähtänyt ihan pohjaan.

Tähtitieteelliset vuodenajat
Kun termiset vuodenajat  eivät tunnu nyt rimmaavan, niin täytyy uskoa noita tähtitieteellisiä vuodenaikoja. Ne johtuvat siitä, että maapallo kiertoradallaan vastaanottaa eri kuukausina eri tavalla auringon valoa.

Nyt on tähtitieteellinen syksy.
Muutaman kerran sadassa vuodessa Lapissa marraskuun alun päivälämpötilat ovat näin korkeinta kuten ne tänä vuonna ovat olleet.
Syksy meillä kestää noin 90 vuorokautta, päättyen 21.12. jolloin alkaa astronominen talvi. Silloin joko on lunta tai sitten ei. Tilastojen mukaan on.

Murkkupesä marraskuussa.
Keskimäärin siinä kuuluisi olla noin 15 cm:n lumipeite
Astronomisten vuodenaikojen pituudet eivät ole yhtäsuuria. Tämä taas johtuu maapallon ellipsin muotoisesta kiertoradasta, maapallo ei ole yhtä etäällä auringosta eri vuodenaikoina. Talvella maapallo kiitää radalla vähän nopeammin, koska se on lähempänä aurinkoa. Kesällä kiidetään vähän hitaammin.

Aurinkokiitoa marraskuussa 2011

Ja paras lopuksi: astronominen talvikin syksyn tapaan kestää noin 90 vuorokautta. Kevättä riittää jo 93 vuorokautta. Tähtitieteellistä kesää kestää kaikkiaan 94 vuorokautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti